Nieuws

Cranio helpt bij pijn

Micheline Vijverberg - ter Meulen in haar craniopraktijk in Amersfoort. Foto: indebuurt Amersfoort

Micheline helpt jou bij pijnklachten: ‘Door een blokkade in je lijf kun je ook stress ervaren’

Kinderen naar school, snel aan het werk, nog even vlug boodschappen doen en tussen alle bedrijvigheid door nog even een huishoudelijke klus: voor velen van ons is dit geen uitzonderlijke dag. Wat als je het opeens niet meer soepel kan, omdat je klachten ervaart in je lichaam?

Die vraag komt craniotherapeut Micheline Vijverberg – ter Meulen regelmatig tegen in haar praktijk. “Je bent niet de enige die weleens stress ervaart.”

“In mijn praktijk komen mensen met klachten in de nek, rug, schouders, maag, hoofd, bekken, darmen, spieren en gewrichten. Het komt ook weleens voor dat mensen al jarenlang ergens pijn hebben, maar nog steeds niet weten waar het nu precies vandaan komt.”

Volgens Micheline zijn er veel mensen die altijd maar doorgaan en de coronapandemie heeft dat zeker niet vermindert. “Het komt zelfs voor dat je niet eens meer voelt dat je stress hebt. De kans op een burn-out of zelfs op een depressie neemt daardoor toe.”

Cranio helpt blokkades oplossen

Craniosacraaltherapie, afgekort cranio, is een professionele vorm van beweegzorg. Met cranio worden zowel lichamelijke als emotionele klachten behandeld. “Het uitgangspunt is dat je lichaam onlosmakelijk verbonden is met je geest. Ze kunnen elkaar op een goede en op een slechte manier beïnvloeden”, legt Micheline uit.

“Bij een slechte beïnvloeding kun je klachten ervaren. Soms zitten die klachten er al jaren. Door stress kan je lichaam uit balans raken, maar vanuit blokkades in je lijf kan je ook een vorm van stress ervaren. Het werkt letterlijk twee kanten op. Als jij bijvoorbeeld spanning in je lijf hebt, kun je je prikkelbaar of gestrest gaan voelen”, legt Micheline uit.

Een ingewikkelde opdracht

“De meeste mensen zijn er gewend aan geraakt om in hun hoofd te gaan zitten. Heel simpel gezegd schudt een dier de stress letterlijk van zich af. Wij mensen doen dat niet en dus dragen we een leven lang ervaringen met ons mee. Je bouwt op die manier spanningen op en soms uiten die spanningen zich in een pijnlijk lijf. Zoals schouderklachten of een pijnlijke nek, maar ook buikklachten komen regelmatig voor bij mensen die veel stress ervaren.”

Eerlijk is eerlijk: zowel je hoofd als je lichaam even helemaal ontspannen, is een hele ingewikkelde opdracht. “Gelukkig kan ik je daarbij helpen. Door zachte manuele technieken optimaliseert cranio de balans in het bindweefselsysteem en in het zenuwstelsel. Dit zorgt dat je ontspant en daardoor krijg je beter inzicht in waar de klachten vandaan komen. Uiteindelijk zorgt dit samen voor het herstel van de klacht”, legt Micheline uit.

Even afkoelen

“Misschien zei jouw juf of meester het vroeger wel eens tegen je: ‘Ga jij maar even afkoelen’. Eigenlijk hebben wij allemaal weleens een afkoelmoment nodig. Fysiek moet er iets gebeuren om de opgebouwde spanning te ontladen. Tijdens een craniobehandeling krijg je inzicht in jouw klachten en geef ik je handige tools mee om hiermee om te gaan.”

Een craniobehandeling duurt gemiddeld een uur. “Hoeveel behandelingen iemand nodig heeft hangt af van de klachten én van de persoon. Sommige mensen komen twee keer per jaar, om een uur lang helemaal te ontspannen. Bij bijvoorbeeld een burn-out of bij chronische klachten, bespreken we samen het behandeltraject.”

Ben jij benieuwd of Micheline jou kan helpen? Op die vraag hebben we maar één antwoord: onderga, net als redacteur Juliette, eens een behandeling. Wil je eerst meer weten over cranio of erachter komen of jouw zorgverzekering de behandelingen dekt? Maak dan nu een afspraak!

 

Open chat
1
Wil je een afspraak maken of iets vragen?