Nieuws

Cranio en de Nervus Vagus

Cranio (sacraal) therapie voor de behandeling van de nervus vagus.
Cranio is een zachte, niet-invasieve manuele behandeling waarbij lichte druk wordt uitgeoefend op het lichaam en de beweging van het hersenvocht in de schedel en rond het centrale zenuwstelsel, inclusief het gebied in de nek waar de nervus vagus vertakt. De gerichte therapeutische mobilisaties kunnen spanningen in het centrale zenuwstelsel verlichten, de nervus vagus activeren en een fysiologische ontspanningsreactie opwekken. 

Voor de duidelijkheid en het onderscheid is massage een overkoepelende techniek, terwijl mobilisaties verschillen in intentie en uitvoering. De mobilisaties bij cranio bestaan uit het uitoefenen van vingerdruk (vergelijkbaar met het indrukken van een avocado om te controleren of deze rijp is).

Als gevolg hiervan stimuleert cranio therapie
– de nervus vagus 
– verhoogt de vagale tonus
– Het centrale zenuwstelsel wordt ‘omgeschakeld’ naar een staat van rust, waardoor homeostase in alle lichaamsprocessen wordt bereikt.

De positieve effecten van craniosacraaltherapie zijn cumulatief, dus elke behandeling versterkt de veerkracht van het centrale zenuwstelsel en de paden die de natuurlijke overgang naar homeostase bevorderen. 

Na verloop van tijd merk je de tekenen van een gezonde vagale toon:
– Je ervaart dagelijks minstens één stoelgang zonder tekenen van indigestie of constipatie.
– Je hebt over het algemeen een rustige, vredige stemming. Je ervaart geen frequente vlagen van frustratie, woede, angst of depressie.
– Je herstelt snel en gemakkelijk van stressvolle momenten en omstandigheden.
– Je bent helder van geest en kunt je goed concentreren zonder aanwijzingen van hersenmist of geheugenverlies.
– Je hebt geen last van chronische gezondheidskwalen, zoals hormonale disbalans, prikkelbare darm syndroom (IBS), en constipatie.
– Lichamelijke pijn is minimaal

Het verbeteren van de vagale tonus kan de meest substantiële manier zijn om je algehele gezondheid te verbeteren, vooral als je worstelt met angst, ‘chronische’ stress, maag- en darmproblemen, slecht slapen en streeft naar verbeteringen op de lange termijn op het gebied van stemming, pijnbeheersing, welzijn en veerkracht. Als je nog steeds worstelt en meer hulp wilt om te zien of vagale tonus of iets anders aan je symptomen ten grondslag ligt, neem dan gerust contact met me op. Ik help je graag om je beter te voelen en te functioneren.

Bron: https://www.healthcarter.com/…/vagus-nerve-toning…/…

Open chat
1
Wil je een afspraak maken of iets vragen?