Nieuws

Interview over cranio

De coronacrisis lijkt op zijn eind. We gaan weer naar kantoor, naar feestjes en de winkelstraten zijn weer even druk als voor de pandemie. Harstikke fijn natuurlijk, maar die volle agenda en sociale prikkels kunnen stress geven. Craniotherapeut Micheline Vijverberg – ter Meulen vertelt hoe haar behandelingen helpen bij stressklachten.

”Ik zou eens foto’s moeten maken”, zegt Micheline glimlachend. Mensen stappen hyper mijn praktijk in en komen er ontspannen uit.” In haar praktijk in Amersfoort ziet de craniotherapeut onder andere mensen met nek- en rugklachten, schouder- en hoofdpijnklachten, maar ook slaapproblemen en buikklachten door stress. Met craniosacraal therapie (afgekort cranio) worden zowel lichamelijke als emotionele klachten behandeld. 

Wat cranio en bindweefsel met elkaar te maken hebben

Wat gebeurt er precies tijdens zo’n behandeling? ”Cranio focust op het bindweefsel. Je moet het zo zien: het bindweefsel loopt als een spinnenweb door je lichaam. Een soepel bindweefsel is van vitaal belang voor onze algehele gezondheid en welzijn, maar je slaat er ook spanning ín op. Sommige mensen gaan bijvoorbeeld steeds over hun eigen grenzen. Dingen die je meemaakt of

langdurige stress slaat het lichaam en als je in een soortgelijke stresssituatie komt, wordt de blokkade getriggerd.”

Zo werkt cranio bij stressklachten

Tijdens de craniobehandeling zoekt Micheline naar plekken waar het lichaam spanning vasthoudt. ”Ik werk met zachte manuele technieken (manueel betekent: met de handen) om de balans in het bindweefselsysteem en in het zenuwstelsel te herstellen. Door de aanraking ontspan je en verdwijnen de blokkades. Dit helpt om je klacht(en) te laten verminderen of te laten verdwijnen. Ook krijg je inzicht in de oorzaak en help ik je met stress omgaan in het algemeen of in een bepaalde situatie.”

De focus ligt tijdens de behandeling op het lichaam. ”We zijn geneigd om in ons hoofd te leven, met cranio gaan we terug naar het hier en nu. Mensen ervaren ineens dat ze kunnen ontspannen. Dit kan een echte eye-opener zijn.” 

Leren ontspannen door aanraking

Klinkt zweverig, denk je misschien, maar de voorbeelden die Micheline noemt zijn eigenlijk heel praktisch. ”Denk aan oefeningen om de kaak te ontspannen of een oefening om je zenuwstelsel te kalmeren. Aanraking heeft een krachtige helende werking, wat iemand ontspanning geeft is heel persoonlijk”, geeft de craniotherapeut aan. ”Een dier schudt de stress letterlijk van zich af. Wij mensen zijn vaak vergeten hoe we tot rust kunnen komen. In mijn praktijk zoeken we samen naar wat voor jou werkt.”

Een behandeling duurt gemiddeld een uur. Hoeveel behandelingen iemand nodig heeft, hangt volgens Micheline af van de klacht. ”Sommige mensen komen twee keer per jaar om een uur lang helemaal te ontspannen en dat is voor hun voldoende. Bij bijvoorbeeld een burn-out of bij chronische stressklachten, bespreken we samen de duur en de frequentie van het behandeltraject.”

Ervaringen en veranderingen door craniotherapie 

Micheline ziet mensen compleet veranderen in haar praktijk. ”Ze gaan beter slapen, krijgen weer energie, nemen vaker rust en ervaren vermoeidheid. Dat klinkt misschien gek, maar grenzen leren accepteren en ontdekken wat jou energie geeft – en wat niet – is een belangrijk onderdeel van het proces. Cranio is een goede manier om te ontdekken hoe jij het beste om kunt gaan met stress en hoe je meer rust kunt ervaren. Het geeft mij een fijn gevoel om mensen hiermee te helpen.”

Maak een afspraak

Benieuwd wat Micheline voor jou kan betekenen? Of wil je ervaringen van anderen met cranio lezen? Neem dan eens een kijkje op de website of maak een afspraak. Daar lees je ook de tarieven en de vergoedingen vanuit de zorgverzekeringen.

Open chat
1
Wil je een afspraak maken of iets vragen?